Marton Beáta (spanyol és német nyelv)

Marton Beáta vagyok, Mohácson születtem (és nem, nem ez volt a második mohácsi vész…), laktam Kőszegen és Szentendrén, sőt, Balatonfüreden is.
Budapesten a Táncsics Mihály gimnáziumban érettségiztem, a sors furcsa fintora lehet, hogy 24 év elteltével ugyanoda kerültem vissza, csak már német-spanyol szakos középiskolai tanárként – és hoztam a lányomat is, aki végül szintén ott tette le a vizsgát, ahol annak idején az édesanyja.

Miután 1990-ben az ELTE Bölcsészkarán megszereztem a diplomámat, nyelviskoláknál, cégeknél,stúdióknál tanítottam, még a Népfőiskolai Társaságnál is, magántanítványaim voltak folyamatosan, eközben pedig sorra tettem le a nyelvvizsgákat. Megtanultam a németen és a spanyolon kívül angolul, hollandul, olaszul és eszperantóul, többé-kevésbé mindegyiket használtam is  – hiába, ez a hobbim, nem tudom megunni. (Az orosz és a görög még hátra van…!)

Az utam 2005-ben vitt be először egy középiskolába, történetesen a veszprémi Vetési Albert Gimnáziumba,ahol épp akkor indították a spanyol kéttannyelvű tagozatot. (A fiam ott is érettségizett – bár nem a spanyol tagozaton, ő az angolt szerette.) Három évet töltöttem el itt, aztán a hajdani iskolám következett, amit 9 év után idén hagytam ott az Óbudai Waldorf Gimnázium kedvéért. Nagyon szeretek tanítani, de valahogy egészen másképp akartam csinálni, mint eddig… több önállóságot szerettem volna, több lehetőséget a kreativitásra…
Szeretek fordítani is (nemsokára jelenik meg a Napraforgó kiadó gondozásában egy fiataloknak szóló ismeretterjesztő könyv az ember testről – eredeti spanyol címe ‘El Cuerpo Humano’ – az az én munkám.) 
Régebben olykor tolmácsolást is vállaltam, de az igazi erősségem a “nyelvvizsgagyártás”, a nyelvvizsgára történő hatékony felkészítés: osztályfőnökként eddig egy osztályt vittem végig, ahol a 26 diák végzősként 3 alapfokú, 26 középfokú és 3 felsőfokú állami nyelvvizsgával rendelkezett. 
Ezt tekintem eddigi pályám legnagyobb sikerének.
Rendszeresen érettségiztetek spanyolból emelt szinten, emellett egy utazási irodával együttműködve spanyolországi tanulmányutak szervezésében vettem részt hosszú időn át.
Szeretek folyamatosan új dolgokat tanulni: ösztöndíjjal voltam Jenában a német, és Salamancában a spanyol tudásomat fejleszteni, a Cervantes Intézet szinte minden továbbképzésén részt veszek.
Alapvető értékek számomra a spiritualitás, az empátia,  a gyermekvédelem, a szociális érzékenység,és rendkívül fontosnak tartom a mentortevékenységet, a sok beszélgetést a gyerekekkel.
Szabadidőmben szívesen énekelek (főleg kórusban, ha lehet), olvasok, kertészkedek és rajongok a felnőtt színezőkért!
Jelentkezés

 

AlapLAP

 

NapTár

 

Vezérkép

LelkEst

comenius-projekt


alaplap-10