Lányi Gyuri (zenetanár, Magonc)

Lányi György vagyok 1957. október 27.-én születtem Budapesten.

Hat éves koromtól zongorázni tanultam 6 éven keresztül, majd zenei érdeklődésemet a beatzene kötötte le, így 13 éves koromban gitározni tanultam.

A II. Rákóczi Ferenc Gimnáziumban végzett tanulmányaim közben, 17 évesen ismerkedtem meg a népzenével. Elragadott a magyar népzene őszintesége, egyszerűsége, tisztasága, hihetetlen módon hatni tudott az érzelmeimre.

Először kontrázni tanultam ifj. Csoóri Sándortól, majd tanácsára Erdélybe utaztam, és az ott élő zenészektől igyekeztem elsajátítani a hangszeres játéktechnikát.

Mivel ez idő tájt, a gimnázium elvégzése után fogtechnikus lettem, nehezen lehetett összeegyeztetni a sok gyűjtő utat, koncert turnékat a munkámmal, úgy döntöttem, hogy csak a zenéléssel foglalkozom.

1976-ban alapító tagja voltam a TÉKA együttesnek, melyben a mai napig is muzsikálok. 1977-ben elnyertük a „Népművészet Ifjú Mestere” címet.

Ebben az évben kezdtem el dudálni, és beiratkoztam a Béres János által alapított Óbudai Népzenei Iskola, akkor alakult duda tanszakára, melyet ifj. Csoóri Sándor vezetett. Itteni tanulmányaim során 1979 kértek fel tanárnak, 1985-től státuszt is kaptam. A duda és a kontra tanszakot vezettem 17 évig, kb. 200 együttes magalakulásában segítettem, és közel 400 növendékem volt.

1980-tól az Állami Népi Együttes zenekara voltunk.

Újságot adtunk ki, melyben a fiatalok számára értékes tudásanyagot közöltünk a magyar népművészetről. 19 évig tartottunk a legendás Téka Népművészeti Tábort, melynek hatására ezrek váltak a magyar népművészet szerelmeseivé. Táncházaink, klubunk a leglátogatottabbak voltak.

A Magyar Tudományos Akadémia és a Zenetudományi Intézet magán gyűjtői vagyunk.

Zenei munkásságunkért, gyűjtő munkánkért a „Magyar Művészetért” kitüntetésben részesültünk, valamint az Erdélyi Világszövetség, az „Erdélyi Becsületrend Rubinját” adományozta. A világ majd minden részén Japántól, Kínán, Indián, Európán keresztül Amerikáig és Ausztráliáig képviseltük a magyar kultúrát.

27 lemezt készítettünk, számos más lemezeken közreműködünk zenésztársaimmal, mindig arra törekedve, hogy a magyar népművészetet megőrizzük, népszerűsítsük, terjesszük, különösen figyelve arra, hogy a legeredetibb módon tolmácsoljuk másoknak, az öreg mesterektől tanult muzsikát.

Népzenei sorozatot indítottunk „Mestereink” címmel, ahol már meghalt zenészek muzsikáját adtuk ki, vagy a még élők játékát örökítettük CD lemezre.

1992-ben beiratkoztam a Nyíregyházi Bessenyei György Tanárképző Főiskolára, ének-zene, népzene szakra, amit másfél év elvégzése után abbahagytam.

1985-2002-ig az Óbuda Népzenei Iskolában, majd az Ürömi József nádor Általános és Művészeti Iskolában tanítottam, jelenleg csak az Óbudai Waldorf Iskolában tanítok 1995 óta.

Régi álmom volt, hogy egy nagy gyerek együttest hozzak létre. Ez meg is valósult, és 2000 évben megalakítottam az Óbudai Waldorf Iskola Magonc együttesét. Az iskola diákjai muzsikálnak benne 7-12 éves korig. Iskolánk, a diákok szülei, tanárai messzemenően támogatják a Magonc együttest, amire nagyon büszke vagyok. Négy CD lemez, és három DVD kiadványunk van. Honlapunkról figyelemmel kísérhető az együttes élete, táboraink, kiadványaink.

www.magonc-egyuttes.hu

 

Feleségem Lányiné Berán Anna tanítónő, Péter fiam, és Eszter lányom az Óbudai Waldorf Iskolába jártak, ott is érettségiztek, majd fiam a Pázmány Péter Katolikus Egyetem történelem-lengyel szakán, lányom a Kodolányi János Főiskola turizmus-vendéglátás szakán végzett.

Nagyon sokat köszönhetek nekik, hiszen ők biztosították a hátteret ahhoz, hogy muzsikálhassak, taníthassak és a művészethez oly fontos lelki nyugalmat megkaphassam.

Célkitűzésem, hogy a felnövekvő nemzedékben rejlő muzsikálási vágyat fenntartsam, valamint megismertessem Őket a magyar népi kultúra kimeríthetetlen kincstárával.

Lányi György

népzenész

 

Jelentkezés

 

AlapLAP

 

NapTár

 

Vezérkép

LelkEst

comenius-projekt


alaplap-10