Iskolánk diákjai Angliában

Szerző: H.R. - 2015. március 24. kedd

Beszámoló a Ringwood Waldorf Iskolában töltött egyhetes projektről

Az Erasmus + pályázati program keretében iskolánkból összesen tizenheten utaztak az angliai Ringwood Waldorf Iskolába 2015. február 8. és 14. között. (A 9-10. osztályokból 5-5 diák, a 11. és 13. osztályokból 3-3 diák, valamint Lilla, mint kísérőtanár.) A projekthét témája a jótékonyság volt.

Az utazás előtt pár héttel többször találkoztunk és megbeszéltük a feladatainkat. Még itthon keresnünk kellett egy szervezetet, amelyet bemutatunk és szívesen támogatunk. Mi a BAGázs alapítványt választottuk. Emellett műsorral készültünk a hetet lezáró jótékonysági estre.

Amikor megérkeztünk Ringwood-ba, a német (nem tévedés!) csoport kedvesen fogadott minket, ismerkedtünk, beszélgettünk, vacsoráztunk. Ezután elvittek minket a szállásunkra, ami egy erdő közepén volt. Nagyon kényelmes faházakban laktunk, magyarok és németek vegyesen.

A következő nap megismerkedtünk a francia, a török és az angol diákokkal is, akik megmutatták nekünk az iskolát. A hét folyamán különböző tevékenységekben működhettünk együtt: beszélgetések, viták az európai menekültek helyzetéről, jótékonysági szervezetekről, a jótékonykodás módjairól. Minden nemzet prezentációval készült, hogy bemutassa az általa kiválasztott szervezetet és megindokolja a választását.

Emellett minden nap volt valami izgalmas iskolán kívüli program: megnéztük Stonehenge-t, elutaztunk Londonba, futottunk a tengerparton, sétáltunk Ringwood-ban, fish and chips vacsorát ettünk. Esténként pedig készültünk a jótékonysági estre és nagyokat beszélgettünk a német diákokkal.

Az utolsó nap az este megszervezésével és az utolsó filléreink elköltésével telt. A műsorral egybekötve egy jótékonysági vásárt is tartottunk, amire minden nemzet otthonról cipelte a „portékáját”. Mi diáktársaink festményeivel illusztrált naptárral, egy, a kilencedikesek tusrajzaiból és kreatív írás műveiből összeállított kiadvánnyal és a diákok szövéseit felhasználó díszpárnahuzatokkal készültünk. (Külön szeretnénk megköszönni tanáraink, Marikovszky Andrea és Heinrich Ildikó, valamint Sólyom Balázs, Afroditi Pavlidou és Horváth Pál segítségét!)

A jótékonysági esten óriási sikert arattunk a néptánc bemutatónkkal, amit Németh Janka tanított be nekünk nagy lelkesedéssel és türelemmel. A műsor után jött a búcsúbuli. Fergeteges táncolással és hangulattal zárult az este és a projekthét. Sajnos a végén el kellett köszönnünk az angoloktól, franciáktól, és a törököktől, majd másnap a reptérre indulás előtt a németektől.

Hatalmas és felejthetetlen élmény volt a magyar csoporttal, és a többi országgal is együtt lenni, ismerkedni.
Mezei Luca (9.osztály)

Jelentkezés

 

AlapLAP

 

NapTár

 

Vezérkép

LelkEst

comenius-projekt


alaplap-10