Filmfesztiválról beszámoló

Szerző: szecsattila - 2016. december 5. hétfő

November 18.-19.-én került sor iskolánkban az első Waldorf Filmfesztiválra, arra a kulturális találkozóra, amelyet a Waldorf iskolák felsőtagozatos diákjai számára rendeztünk. A színház- és mozi terem, valamint a megfelelő eszközpark kialakításával iskolánk alkalmassá vált egy ilyen nagyszabású kulturális esemény megvalósítására. Kezdeményezésünkre 19 waldorfos diákfilm (Solymár, Fót, Regionális, Pesthidegkút, Győr, Óbuda) és 6 volt Waldorfos, akik filmes irányban továbbtanulnak, vagy továbbtanultak (Solymárról: Lantos Júlia, Óbudáról: Jakab Csilla, Kerékgyártó Yvonne, Peregovits Ádám, Vers Boldizsár és Lazin Damján) filmje érkezett be. A filmeken kívül a Pesthidegkúti Waldorf Iskola drámafakultációs csoportjának színházi előadását láthattuk Kiss Péter vezetésével, a költészet-esten solymári, Regionális, és óbudai diákok vettek részt, és mondtak el verseikből, szövegeikből. Kiállítás keretében láthattuk Bujnovszky Vanda (festmények, ex-PHWI) és Pocsai Eliza (grafikák, ex-PHWI), és Vajda Gergő (természetfotók, 9.o.), Huber Lél (természetfotók, 13.o.), Agárdi Olivér (grafikák, 13.o.), Szeszák Panka (montázs képek, OWI) műveit. A megnyitón Mayer Márton (11.o. OWI) zongorázott. Az esti programokat Janik Levente gitáros (Regionális) és Kiss Balázs (OWI, 12.o.) zenekara koronázta meg. Művészek is támogatták részvételükkel az eseményt. Vendégünk volt Németh Balázs Kristóf és Rádóczy Zsuzsi animációs filmkészítők, Borbás Dávid filmrendező, Helyes Dániel és Zemlényi-Kovács Barnabás (ex-PHWI) művészetelmélettel foglalkozó fiatalok, és Simon Márton költő. Művek bemutatásával támogatták eseményünket Juhász Adrienn (MOME foto szak), Kálmánchelyi Zoltán (filmrendező), a Buharov filmes alkotópáros, a Vajda Lajos Stúdió és a Docuart.

Természetesen a leglátogatottabb programrész a diákfilmek bemutatója volt (kb. 120 résztvevővel 6 Waldorf iskolából, valamint több volt diákunk is megjelent). A közönségből választott zsűri pontjaiból és a leadott közönségszavazatok összesítéséből alakult ki a helyezési sorrend. Első helyezett lett Seller Lola (PHWI, 10.o.), döntetlenül második helyezett Molnár Géza (OWI 11.o.) és Dénes Kornél (ex-OWI), harmadik Agárdi Olivér (OWI 13.o.). Közönség szavazatot kapott még Polonyi-Gyuricza Krisztián (OWI 10.o.) két filmje, amivel a negyedik és hatodik helyet nyerték el. Az első három helyezettet a közönség által adományozott pénzjutalommal, és Iskolánk által felajánlott tortával jutalmaztuk.

Nagy köszönet jár azoknak, akik a találkozó megszervezéséért és lebonyolításáért dolgoztak! Diákjaink közül Szeszák Panka, Zelei Péter (12.o.), és Agárdi Olivér (13.o.) szervezés; Huber Lél és Kálmánczhelyi Gergő (13.o.) technikai segítség; Zámbó Ede (13.o) promofilm; Csizmazia András (13.o.) plakát; Füredi Boróka és Rajnai Janka (11.o.) belépők, dekoráció tervezése és kivitelezése, a művészet fakultációsok segítségével. Tanáraink közül Kálmán Zitának és Szemere Gábornak köszönjük a technikai segítséget, és a büféhez a szülők segítségét!

A visszajelzések alapján a kezdeményezés hiánypótló, és érdemes folytatni! Bízunk benne, hogy a Waldorf tanárok és diákok egyre nagyobb körében is jelentőséget nyerhet egy ilyen kulturális együttlét – a Waldorf közösség egészét megszólító, a felsőtagozatosok számára hónapünnep jellegű közösségi esemény!

Marikovszky Andrea, a 1.WFF szervező tanára

 

Jelentkezés

 

AlapLAP

 

NapTár

 

Vezérkép

LelkEst

comenius-projekt


alaplap-10