Erasmus+ eseményei “Achieving Together”

Szerző: szecsattila - 2015. december 7. hétfő

Projekthét 2015.november 15-22.
Iskolánkban novemberben került megrendezésre az Erasmus+ által finanszírozott  “Achieving Together” hároméves nemzetközi projekt keretében szervezett találkozó. 38 vendég érkezett hozzánk Angliából, Németországból és Törökországból. (Sajnos a francia csoportnak a politikai helyzet miatt le kellett mondania az utazást.) A magyar diákok közül 14-en voltak állandóan együtt a külföldiekkel, további 20 diákunk pedig a délutáni programokban segített aktívan.
ALL TOGETHER.Still007
A felső tagozat minden reggelt közös énekléssel kezdett, ahol angol és török nyelvű dalokat tanultunk Nagy Ida vezetésével. A délelőttök ezt követően projektmunkával teltek: dráma (Berényi Mártival), zene (Justin Júliával), tánc (Németh Jankával), művészeti (Marikovszky Andreával) és idegen nyelvi (a szervező tanárokkal és Kálmán Zitával) műhelymunkákban dolgoztak a résztvevők. Minden foglalkozás a “Hasonlóságok és különbségek” témához kapcsolódott. A délutáni programok között szerepelt városnézés Budapesten és Szentendrén, séta a Várban, valamint szabad program. Egy alkalommal a magyar diákok családjainál vacsoráztak külföldi vendégeink.
A pénteki búcsúeste kitűnő hangulatban, remekül sikerült. A bemutatók során bepillantást nyertünk a héten zajló eseményekbe, volt képzőművészet, dráma, ének és tánc minden mennyiségben. Az angol, német és török tánctanulás után Gyuri bácsi vezetésével a Handabanda húzta a talpalávalót, amire kicsik és nagyok egyaránt vidáman ropták a magyar táncokat, Beke Kata és Kis András lépéseit követve. Közben a jótékonysági vásáron számos portéka gazdára talált. A teljes bevétel összesen 80.000Ft volt, amit a német HELP! nevű szervezetnek ajánlottunk fel, mely a kinti menekültek, különösen a gyermekek ellátásáról igyekszik gondoskodni.
A szülők hozzájárulásainak köszönhetően pazar lakomában volt részünk, mindenki talált kedvére valót, és degeszre tömhette a hasát a válogatott finomságokkal. Az estét végül jó hangulatú diszkó zárta.
ALL TOGETHER.Still009
Ez úton is szeretnénk újra megköszönni minden segítő szülőnek, hogy hozzájárult programunk sikeréhez: ki a vendégek szállításával, ki vacsorameghívással, ki a tízóraikról való gondoskodással, ki a búcsúbulira készített süteménnyel, pogácsával, muzsikálással, tánctanítással, a németeknek hétvégi szállásadással vagy a záróesten való jelenlétével, – elképesztően sokan voltatok velünk, mellettünk, mögöttünk. Jó érzés volt látni, érezni, megélni, mennyi segítséget kapunk tőletek, amikor szükségünk van rá.
ALL TOGETHER.Still003
Diákjaink rengeteget beszéltek angolul és németül, beszédkészségük óriásit fejlődött, önbizalmuk az idegen nyelvű kommunikációban erősödött. Rendkívül sokat tanultak egymástól és egymásról, a különböző kultúrákról és szokásokról, megtanultak valamelyest alkalmazkodni is egymáshoz. Egészen biztos, hogy ez a pár nap maradandó élmény
lesz nemcsak külföldi vendégeink, hanem  a magyar résztvevők számára is.
Hamarosan elkészül a párperces kisfilm-összefoglaló, amit Jakab Csilla és Baranyai Richárd készített a projekthétről.
Akinek pedig jár az Óbuda Újság, az utolsó számban, az egyik oldal alján, kis fotóval illusztrált pár sort olvashat rólunk.
Legközelebb 2017 tavaszán szervezünk hasonló méretű találkozót, addig pedig diákjaink utazhatnak majd Angliába, Törökországba, Franciaországba, Németországba. Az aktuális programtervezetet az iskola honlapján az Erasmus+ cím alatt találjátok.
A szervezők:
Janovics Judit, Veszprémi Lilla, Vargyas Enikő

Jelentkezés

 

AlapLAP

 

NapTár

 

Vezérkép

LelkEst

comenius-projekt


alaplap-10